4G internet

4G internet – Wat is dit nou?

U hoort de term tegenwoordig steeds vaker waarschijnlijk met de komst van vele nieuwe telefoons die 4G ondersteunen, de verschillende marketing leuzen van o.a. een KPN en Vodafone. Maar is 4G nu echt zoveel beter? Of is het een commercieel praatje waar u als consument niets aan heeft? Wij proberen het met onderstaande punten zo duidelijk mogelijk voor u op een rijtje te zetten.

Welke providers hebben al 4G?

Op dit moment zijn de grootste providers druk bezig met de uitrol van hun 4G netwerk. KPN heeft op het moment van schrijven als enige een bijna complete landelijke dekking van hun 4G netwerk, met daarbij op de hielen gezeten door Vodafone. T-Mobile is degene die op dit moment nog ver achter loopt met de uitrol van hun 4G netwerk. Dit komt mede doordat T-Mobile een andere frequency heeft aangekocht welke minder flexibel te gebruiken is dan de frequencies die een KPN en Vodafone aangekocht hebben.

4G de opvolger van 3G

De mobiele netwerken in Nederland worden sinds dit jaar aangepast/aangevuld met 4G masten, dit komt omdat 4G inderdaad de opvolger is van het oude 3G netwerk. In het kort komt het erop neer dat de 4G techniek op een andere manier met de telefoonmasten communiceert waardoor de snelheid in het gunstigste geval zelfs kan oplopen tot 1000Mbps. Deze snelheid zal de komende jaren nog bij lange na niet gehaald gaan worden in Nederland, want hiervoor moeten de omstandigheden, technieken en ook de apparatuur die je zelf gebruikt nog flink aangepast worden. Maar dat het mogelijk is staat wel vast.

4G is duurder

Op dit moment zijn de 4G abonnementen inderdaad (veel) duurder dan een 3G abonnement. Dit is op zich logisch aangezien de diverse telefoon providers hun investeringskosten terug wil verdienen, maar gelukkig bieden ze hierdoor de 3G abonnementen vaak wel weer een stuk voordeliger aan. Dus als u wel mobiel internet wilt hebben maar hoge snelheid niet als eis hebt, dan is een 3G abonnement voorlopig nog ruimschoots beschikbaar met vaak nog een beter bereik in Nederland ook. Echter als u inmiddels al een onbeperkte databundel heeft kunt u hier wel van profiteren. Profiteren van bijvoorbeeld downloaden met een Eweka, streamen van Spotify, Netflix on demand en nog veel meer.

De ontwikkelingen van 4G in de toekomst

Op het moment dat een nieuw soort techniek op de markt komt zijn er vaak alweer opvolgers in de maak. Ook de ontwikkeling van de mobiele technieken zit niet stil en ze zijn al op de achtergrond met 5G bezig, de verwachting is echter dat de 4G techniek de komende jaren nog genoeg ruimte bied om te groeien qua snelheid en goede dekking zodat een eventuele opvolger nog vele jaren op zich zal laten wachten.

Zie voor meer informatie over 4G en de technieken ook Wikipedia

Dongel
Logo